Τώρα που λιγοστεύουν οι ερωτήσεις… η σιωπή γίνεται πιο πυκνή. Τα λόγια αδειάζουν. Οι φωτογραφίες μου, οι κασέτες μου, οι σημειώσεις μου καίγονται. Μα μη ξεχνάς. Καίγοντας και Φωτίζοντας, αποκαλύπτουμε … για να ορίζεται το δίκιο, με το μέτρο του φωτός.
Στο αρχείο, όταν το δεις … θ’ ακούσεις τούτη την ανάσα . Και πίσω από τον όγκο και την ομορφιά κρύβεται σαν αναπηρία, η αλήθεια. Για αυτό κράτα το κλειδί για την ώρα τη γόνιμη…
«Με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα μαλακώνουν, γλυκαίνουν. Καταστροφές, δράματα, θάνατοι, σεισμοί, πόλεμοι, βασανιστήρια, αρρώστιες. Και δεν τα ξεχνάς. Όχι απεναντίας είναι που τα θυμάσαι, τ’ αναπολείς, τα φέρνεις πίσω ευγενισμένα, γενικευμένα, αχνισμένα με την ανάσα του αιώνιου… Γ. Ρίτσος
Ο Έλληνας ανταποκριτής από την Ουάσιγκτον
Mr. Lambros
Λάμπρος Παπαντωνίου
Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στη Μάνδρα Ξάνθης. Το 1973 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε Νομικά, πολιτικές επιστήμες, Δημόσια Διοίκηση και Διεθνής Σχέσεις. Από το 1975 εργάζεται ως δημοσιογράφος, με κύρια έμφαση στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. […] …
Ο Λάμπρος Παπαντωνίου κατάγεται από Μικρασιάτες γονείς, πρόσφυγες του 1922 του χωριού Σέρντιβαν της Βιθυνίας.
Απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1973, όπου σπούδασε διεθνές δίκαιο και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στο οποίο και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ. […]
Έχει πάρει μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική και Ευρώπη, συνέδρια, σεμινάρια και άλλες διασκέψεις. Δεκάδες από τα άρθρα του, τις συνεντεύξεις του, τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό[…]
Συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοράσεις στην Ελλάδα, στη Κύπρο, στις Ηνωμένες πολιτείες και την Αυστραλία. Τα γραπτά του, όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων θεμάτων […]
In Memoriam Mr. Lambros ………………………… Lambros Papantoniou a Washington D.C. based journalist and correspondent for almost four decades, going back to President Nixon, passed away last May, at the age of 63, from a stroke. |NEO Magazine
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
στην Αμερική
Στην Αμερική την οργάνωση και μελέτη του αρχείου έχει αναλάβει ο Έλληνας καθηγητής του Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κος Νίκος Αλεξίου […] Στόχος μας να υπάρξει σύνδεση των δύο αρχείων, δίνοντας πρόσβαση και στους εδώ φοιτητές και ερευνητές να το μελετήσουν και να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της νεότερης μας ιστορίας.
στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το αρχείο είναι μικρότερο. Οι εργασίες οργάνωσης του στην Ξάνθη ολοκληρώνονται σταδιακά και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει τεκμήρια, που καλύπτουν χρονικά την περίοδο των προσφύγων προγόνων του, έως και τη διαδρομή ενός νέου, γεμάτου όνειρα κι ελπίδες, που ξεκινά από ένα χωριό της Ελλάδος προς την αμερικανική πρωτεύουσα. Μια διαδρομή «στην καρδιά του χειμώνα» γεμάτη με εκπλήξεις και δυσκολίες,που θα τον ανταμείψουν όμως, αφού […]
Το αρχείο του Λάμπρου Παπαντωνίου
Το αρχείο του Λάμπρου Παπαντωνίου χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο βρίσκεται στις ΗΠΑ και αφορά το δημοσιογραφικό του έργο, ενώ το δεύτερο στην Ελλάδα και περιλαμβάνει υλικό της πρώτης φάσης της ζωής του. […] …
στην Ελλάδα ΙΙ
Στην Ελλάδα ένα σημαντικό τμήμα του δημοσιογραφικού έργου του Λάμπρου Παπαντωνίου είναι δημοσιευμένο σε εφημερίδες, περιοδικά καθώς και με τη μορφή ανταποκρίσεων του σε Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Στόχος η δημιουργία ενός Index που θα δίνει εύκολη πρόσβαση και στο τμήμα αυτό.
Σέρντιβαν – Μάνδρα
Συμπληρωματικό αρχείο. Το αρχείο “Σέρντιβαν Μάνδρα” περιλαμβάνει υλικό των προσφύγων προγόνων μας, που με την ανταλλαγή ων πληθυσμών του 1922 εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και την περιοχή, Μάνδρα Ξάνθης
“Τα παιδικά χρόνια του Λάμπρου ήταν πολύ δύσκολα“.
[…] υπόφερε πολύ, υπόφερε πάρα πολλά. Το πιο δύσκολο όμως… Η πείνα.
Ξάνθη 2015 | Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ” Καίγοντας και Φωτίζοντας “
στην καρδιά του χειμώνα
Ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα έρχονται κάποιες μέρες φωτεινές, λιόλουστες σπιτίσιες. Τις στέλνει ο καλός θεός. Γ. Ρίτσος
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
No Caption
Αρχείο “στην καρδιά του χειμώνα”
το αρχείο Λάμπρος Παπαντωνίου στην Ελλάδα
η ταυτότητα του Αρχείου
“στην καρδιά του χειμώνα” Η ταυτότητα του αρχείου χαρακτηρίζεται τόσο από τον χώρο, όσο και από την χρονική στιγμή που συντελούνται τα γεγονότα που αφηγείται το αρχείο.
Η επίπονη αυτή διαδρομή «στην καρδιά του χειμώνα» εξιστορεί την ιστορία του νεαρού Λάμπρου και παράλληλα παρακολουθούμε τα στοιχεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
τα προσδοκώμενα
Με την ολοκλήρωση των εργασιών ετοιμάζονται και δύο project : * Το ένα αφορά την σύνδεση του αρχείου με το συμπληρωματικό του αρχείο “Σέρντιβαν Μάνδρα” καθώς και ενέργειες σύνδεσής του με το δεύτερο μέρος, που βρίσκεται στις ΗΠΑ.
*Το δεύτερο project έχει ως στόχους την αξιοποίηση των υποδομών και αρχείων με τη λειτουργία του “Άλσους Παπαντωνίου”
Οι οικογένεια μας. Τ’ αδέρφια.
Η πρώτη ήμουν εγώ, μετά η Ελισάβετ, τρίτη η Μαρία τέταρτη η Πολύμνια, πέμπτος ο Αντώνης έκτος ο Λάμπρος και έβδομος ο Τάσος.
Επτά παιδιά, γίνεται ο πόλεμος, περνάει το 1940 με την κατοχή. Η κατοχή μας τάραξε πολύ.
Θυμάμαι ακαθόριστα πράγματα.
Γεμίζω τη βαλίτσα… ενθύμια.. Κάρτ ποστάλ, με ιδιόγραφες σημειώσεις… Ξεθωριασμένα άλμπουμ, η κόλα έχει διαλυθεί και οι φωτογραφίες γέρνουν… Μια γδαρμένη τσάντα, μέσα της προσεκτικά τακτοποιημένα τα εργαλεία. Το κασετόφωνο, μολύβια, σημειωματάρια, κλειδιά, ταυτότητα, διαβατήριοοι τελευταίες σημειώσεις…
Χτυπήματα περασμένων χρόνων
Γύρισα από το studio. Η μεταγραφή του έργου γι ένα χέρι, μου θύμισε την αδελφή μου την Ιφιγένεια. Παρακολουθώ με αμηχανία. Ξεφυλλίζω τις σημειώσεις, προσμετρώ τις φωτογραφίες … στα λόγια της Ιφιγένειας. Τώρα ναι νιώθω όσα δεν είπες κι όσα με περισσή δεξιότητα αποσιωπήθηκαν κι ίσως κι εγώ ο ίδιος αποσιώπησα. Ναι, «νιώθω μονομιάς όλο το ανείπωτο. Κι ορκίζομαι να το πω. Ναι, θα το πω. Όσο μπορέσω, όσο αντέξω.
Καίγοντας και Φωτίζοντας
Ντοκιμαντέρ
Μια ελάχιστη βιογραφία & μια σπουδή στο δημοσιογραφικό έργο του Λάμπρου Παπαντωνίου.
«… Το φως είναι τέτοιο που σε απορροφά όπως το στουπόχαρτο το μελάνι – απορροφά την προσωπικότητα. Κάτι πρέπει να υπάρχει μέσα στο φως που μας κάνει έτσι. Καίγοντας και Φωτίζοντας όμως αποκαλύπτουμε το λησμονημένο εκείνο μέτρο που μας δωρίζει ο ήλιος για να μετρήσουμε τη ζωή μας. Τη δική μας ζωή μέσα στο φως. Αυτό προσπάθησα με τα δικά μου μέτρα. Με την δική μου, όση απέκτησα και μου απέμεινε, δύναμη. Αυτό δακτυλογραφούσα ακατάπαυτα κάθε μέρα, κρατώντας το νήμα της κάθε μέρας, της κάθε πράξης, με την επόμενη για να ορίζεται το δίκιο, με το μέτρο του φωτός».
Το αρχείο δομείτε σε τομείς που αφορούν τον τρόπο οργάνωσή του, σύμφωνα με το είδος του περιεχομένου, περιλαμβάνει δηλαδή, βιβλία, έγραφα, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αλλά και στολές εφημερίδες κ.ά, καθώς και μέρη, σύμφωνα με τους άξονες ταξινόμησής του (χρόνος, χώρος δράσης …) δίνοντας τη δυνατότητα καλύτερης ανάγνωσης του αρχείου.
η μορφή του Αρχείου
Στη μορφή οργάνωσης του αρχείου διακρίνουμε τον τρόπο που καταγράφονται τα τεκμήρια τόσο για την επιστημονική τους ανάγνωση, όσο όμως και μιας μορφής που επιτρέπει μια αφήγηση βασισμένη στο συναίσθημα. Τα τεκμήρια μετατρέπονται σε “πράγματα”, “αναμνήσεις” που είναι έντονα φορτισμένες αφού καταγράφουν σκληρά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
τα αρχεία αφηγούνται
Ελιγμοί και περιπλανήσεις. Φωτογραφίες, κάρτες σημειώσεις, αλλά και ποτήρια, πιατάκια, γραβάτες, δώρα… Για ποιον; Ξέρεις Ιφιγένεια,τούτη η μουσική … Ξέρεις Ιφιγένεια, ονειρευόμουν πως επιστρέφω στην Ελλάδα, στο χωριό και σε τούτη την απέραντη ησυχία, θα εξασκηθώ στο γράψιμο της ιστορίας μας. Όμως αυτά τα δώρα, είναι σαν πρόσφορα δεν σ’ αφήνουν να συγκεντρωθείς. Τα γεγονότα τρέχουν, ο χρόνος είναι σαν τη μουσική, ένας ατέρμων αγώνας με το θάνατο, με τη σιωπή. Μίλησε μου… Ακούω χιλιάδες φωνές από τις συνεντεύξεις..Μίλησε μου…
* Ενδυμασία & ….. Στολές από τη στρατιωτική του θητεία …
[...] Δες τις σημειώσεις μου.. όλα ταξινομημένα.. Η ομογένεια, η θητεία μου, το Αιγαίο, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Aids, όλα τα δελτία του state department, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το σπίτι μου στην Ουάσιγκτον, η αποθήκη στο Σικάγο, στο Οχάιο, στην Αθήνα,στην .. Εγώ με τους προέδρους, του υπουργούς, τους ξένους… …τώρα κρατάω τη γλώσσα μου μέσα στο στόμα μου και γλύφω μυστικά τη σιωπή μου για να μείνω πιστός στον εαυτό μου και στον κόσμο. Το ‘μαθα, ναι, η αλήθεια μιλιέται σιωπηλά...
Οι ταξινομήσεις και οι δημιουργία καταλόγων βοηθούν στην καλύτερη ανάγνωση του αρχείου, αλλά και στην μετέπειτα αξιοποίησή του.
περιεχόμενα
Το αρχείο σύμφωνα με τον ” ΧΡΟΝΟ” παρουσιάζει τις εξής “χρονικές ενότητες” όπου πραγματοποιείται η δράση στο αρχείο :
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τα παιδικά χρόνια του Λάμπρου ……………………………………………. 1900 – 1945 ……………. γεννήθηκε στη Μάνδρα Ξάνθης. (από Μικρασιάτες γονείς, πρόσφυγες του 1922…. 1945 – 1957 ………… Έκτο από τα επτά παιδιά | Κατοχή | ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη
Φοιτητικά χρόνια ……………………………………………………….
Στρατιωτική θητεία …………………………………………………. ….
Αμερική ……………………………………………………………… ….
Αμερική * Το 1973 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε διεθνές δίκαιο και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ) στο οποίο και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ.
Δημοσιογραφική του καριέρα * Το 1975, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα και σύντομα ειδικεύτηκε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Έχει πάρει μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική και Ευρώπη, συνέδρια, σεμινάρια και άλλες διασκέψεις. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής καριέρας του, ο Λάμπρος Παπαντωνίου δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και έλαβε μέρος ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο και Αυστραλία.
CART POSTAL * Οι CART POSTAL και συγκεκριμένα η ενότητα «Αγαπημένη μου αδερφή Ιφιγένεια» μας οδηγούν σ’ ένα εξαιρετικό ταξίδι του Λάμπρου από το 1994 έως το 2008, καθώς στέλνει στην αδερφή του κάρτες από διάφορα σημεία του κόσμου όπου και βρίσκεται για να καλύψει κάποιο δημοσιογραφικό γεγονός.
Αυτό το μοτίβο… Αθήνα, Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Λευκωσία, Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Τίρανα ,Άγκυρα, Αθήνα… ο κύκλος των ταξιδιών μου στενεύει. Βλέπω μιαν επανάληψη. Η επανεμφάνιση των ίδιων προσώπων με άλλο ρόλο ή νέων προσώπων στους ίδιους ρόλους Μια σμίκρυνση που δεν ξέρω αν είναι από το χρόνο ή την απόσταση…
Οι ταξινομήσεις και οι δημιουργία καταλόγων βοηθούν στην καλύτερη ανάγνωση του αρχείου, αλλά και στην μετέπειτα αξιοποίησή του.
περιεχόμενα
Το αρχείο σύμφωνα με τον ” ΧΩΡΟ” παρουσιάζει τις εξής “γεωγραφικές ενότητες” όπου πραγματοποιείται η δράση στο αρχείο :
Μάνδρα Ξάνθης ……….. γεννήθηκε στη Μάνδρα Ξάνθης…..
[ Σέρντιβαν ] Μικρασιάτες γονείς, πρόσφυγες του 1922 ….
Θεσσαλονίκη Τα φοιτητικά χρόνια | Στρατιωτική θητεία ….
Αμερική Σπουδές | Δημοσιογραφική Καριέρα ……….. ….
Ταξίδια σε διάφορες χώρες… ……………………………………. ….
Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρα Ξάνθης * Ο οικισμός της Μάνδρας, κατοικείται από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που ήρθαν συγκεκριμένα από την πόλη ΣΕΡΝΤΙΒΑΝ της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Τον Ιούνιο του 1921 ο στρατός του Κεμάλ εισχωρεί στην περιοχή του Σέρντιβαν, με την ευκαιρία της απουσίας του Ελληνικού στρατού, που είχε φύγει για την Προύσα, και την καταλαμβάνει. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, ενώ έμεινε ένας πολύ μικρός αριθμός οικογενειών, η τύχη των οποίων αγνοείται. Απ’ αυτούς οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς την Νικομήδεια και την Ραιδεστό και από εκεί επιβιβάσθηκαν στα πλοία, αναζητώντας την σωτηρία τους σε κάποια νησιά του Αιγαίου, στον Βόλο, στην Καβάλα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αργότερα πολλοί απ’ αυτούς έσμιξαν ξανά στον Αλμυρό του Βόλου, όπου εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικούς οικισμούς, ενώ κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν προς την Αριδαία και την Ξάνθη. Αρχικά, και για ένα χρόνο περίπου, έμειναν στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενώ στις αρχές του 1924 εγκαταστάθηκαν οριστικά πια στον νέο οικισμό της Μάνδρας. […]