
«Με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα μαλακώνουν, γλυκαίνουν. Καταστροφές, δράματα, θάνατοι, σεισμοί, πόλεμοι, βασανιστήρια, αρρώστιες.
Και δεν τα ξεχνάς. Όχι απεναντίας είναι που τα θυμάσαι, τ’ αναπολείς, τα φέρνεις πίσω ευγενισμένα, γενικευμένα, αχνισμένα με την ανάσα του αιώνιου […] Γ. Ρίτσος
***
Οι Συλλογές του κ. Μιχάλη Βαμβακίδη αποτελούνται από μια σειρά θεματικών ενοτήτων.
Συγκεντρώνουν ουσιαστικά την αγωνία και τον πόθο του ανθρώπου να διαφυλάξει τα στοιχεία εκείνα, τα οποία συνθέτουν την μνήμη της κοινότητά του (οικογένειες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες, χωριανοί).
Τα αντικείμενα των συλλογών μετατρέπονται σε "πράγματα" μιας και στην τεκμηρίωση θα συνδεθούν με τις αναμνήσεις των ανθρώπων που τα χρησιμοποίησαν.


**

*
Κυρίες και κύριοι του Δ.Σ. Αβδήρων.
Κύριε πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την πρόθεσή μου για την δωρεά των συλλογών μου στο Δήμο Αβδήρων.
Ξέρω πως η πρόταση δεν είναι πρωτοποριακή, αλλά είναι μια χειρονομία από καρδιάς, με αντικείμενα που όλη μου τη ζωή συγκεντρώνω με φροντίδα και μεράκι.
Σκοπός μου με την χειρονομία αυτή είναι να συμβάλω ως ενεργός πολίτης στην διάσωση και διαφύλαξη της ιδιαίτερης ιστορίας και παράδοσή μας, ιδίως στην νέα γενιά.
Γι’ αυτό οι συλλογές θα ήταν ευχής έργο να παρουσιάζονται σε δημόσιο χώρο, ν’ ανήκουν σε όλους τους πολίτες και να παραδίδονται με επιμέλεια στις επόμενες γενιές. Έτσι το εγκαταλειμμένο κτήριο της κοινότητας Μαγικού θα ήταν ίσως ο ιδανικότερος χώρος.
Πιστεύω πως με τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις συλλογές, (εφόσον θα υπάρξει συμφωνία – παρουσιάζουμε την αναλυτική πρόταση διαχείρισης και βιωσιμότητας των συλλογών), το έργο θα γίνει σημείο αναφοράς για τα σχολεία με εκπαιδευτικά προγράμματα και με άλλες δράσεις θα συμβάλει στην τοπική οικονομία και στη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Θα είναι ένα ακόμη κέντρο για έρευνα της τοπικής παράδοσης και ιστορίας και θα διαφυλάξει την πλούσια αυτή κληρονομιά μας.
Πρόκειται για μια συλλογή, που όπως θα δείτε και στο φυλλάδιο, αποτελείται από ένα σημαντικό αριθμό εκθεμάτων και πολλών διαφορετικών θεματικών .
Σας ευχαριστώ και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Μιχάλης Βαμβακίδης
ενισχύστε το έργο μας δείτε τους τρόπους


**

*
******
Η Πρόταση και οι Συλλογές
του Μιχάλη Βαμβακίδη.
Οι προτάσεις και οι δωρεές είναι σπουδές χειρονομίες πολιτών.
• Οι προτάσεις ενεργοποιούν τα χαρακτηριστικά των Δημοτών καθιστώντας τους ενεργά μέλη. Γνώστες της τοπικής ιδιαιτερότητας μπορούν να συνεισφέρουν με μια άλλη ματιά. Αναγνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά και την παραγωγικότητα του τόπου τους και είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν κάτω από την καθοδήγηση της τοπικής αρχής.
• Οι δωρεές είναι ένα πιο δύσκολο project, αφού φαινομενικά παραχωρούν οι πολίτες στο Δήμο, πρακτικά όμως δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που ο Δήμος θα πρέπει να οργανώσει το πλαίσιο ώστε η δωρεά να είναι λειτουργική και να έχει πλάνο βιωσιμότητας.
Η πρόταση και δωρεά του Μιχάλη Βαμβακίδη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ενδιαφέρον παράδειγμα τόσο για να παρακινήσει και άλλους δημότες, όσο και για να ενεργοποιήσει ένα project από την πλευρά του Δήμου που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και παράδειγμα διαχείρισης συλλογών, δωρεών και να δημιουργήσει δράσεις για πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.
Με αφορμή την πρόταση του κ. Μιχάλη Βαμβακίδη, σας παρουσιάζουμε την σύνοψη του project «Κοινότητα ως Πετροκαλαμήθρα»
Ξανθόπουλος Πασχάλης, συντονιστής έργου
**** *










**

*
******
Πλεονεκτήματα και προσδοκώμενα αποτελέσματα
Με την καταγραφή των τεκμηρίων
Δημιουργία βάσης υφιστάμενων δομών
Δημιουργία δεικτών αξιολογήσεις
Ασφάλεια των τεκμηρίων
Κάλυψη πνευματικών δικαιωμάτων
Πολλαπλούς τρόπους διαχείρισης τόσο με την δημιουργία ψηφιακών εκθέσεων όσο και αναλογικά
Ανακάλυψη μικρών θησαυρών
Τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας
Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και θέματα για νέα δημιουργία
Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία αντιγράφων …
Με τις συλλογές
Αξιοποίηση χώρων
Δημιουργία δυνατοτήτων δανεισμού με στόχους την προβολή
Δημιουργία δυνατοτήτων ανάπτυξης leasing
Ανάπτυξη συνεργασίας με το ΥΠ.ΠΟ
Ανάπτυξη συνεργασίας με τοπικούς και διεθνής φορείς.
Επαναδραστηριοποίηση των συλλογικοτήτων με ανάθεση νέων ρόλων
Με τη χρήση χώρων – συλλογών
Δημιουργία καταγραφής – αξιολόγησης και επανάχρησης χώρων (μητρώο χώρων)
Δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών με ενημέρωση στους δημότες – επισκέπτες και δημιουργία εργαλείων για τη διεύθυνση και το προσωπικό
Με σημάνσεις και εκθέσεις, δημιουργία αξόνων τουριστικής υποδομής
Ανάπτυξη θεματικών αξόνων για ιστορικό – θρησκευτικό – πολιτιστικό –ψυχαγωγικό – φεστιβαλικό κλπ. Τουρισμό
Οι συλλογές χαρακτηρίζονται από διαφορετικές θεματικές ενότητες. (άξονες ταξινόμησης). Συνδυάζουν χαρακτηριστικά των περιοχών και των ιδιαιτεροτήτων τους, (γεωγραφικά, ιστορικά, προσωπικότητες – Δημόκριτος, Προσφυγικά, Παράδοση, Τοπικές παραγωγές, Πινακοθήκη, Περιβάλλον …
***




*
συγχωριανοί
Βούλιαζαν οι ρόδες των κάρων που κουβαλούσαν από την άνοιξη
τους μεγάλους κορμούς στις αποθήκες του πατέρα.
Βούλιαζαν οι βοϊδάμαξες κι έτρεχαν απ’ τα χωράφια
οι συγχωριανοί να βοηθήσουν.
Μαριάννα Κορομηλά, Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα

*
«Καλό είναι να υπάρχεις, αλλά να ζεις είναι άλλο πράγμα» Φώτης Κόντογλου
*